More Website Templates @ TemplateMonster.com - January28, 2013!

Pécsi tó 10 km 180 tmA Mecsek Gyöngye Apartmanháztól csupán 10 km-re fekvő Orfű egyik legfőbb vonzerejét a mindenhol felbukkanó vizek jelentik. A karsztos formakincsek révén a térségben számos forrás, patak bukkan felszínre, a legtöbben mégis a négy tóból álló rendszer és a hozzájuk kapcsolódó pihenési, sportolási lehetőségek miatt érkeznek a településre. A 11 hektáron elterülő Orfűi-tó strandolási és horgászati lehetőségekkel várja az ide látogatókat, a 30 hektáros Herman Ottó-tó hal- és madár-rezervátumként funkcionál, míg a 10 hektáron elterülő Kovácsszénájai-tó elsősorban a horgászok örömére szolgál.
A 72 hektáron elterülő Pécsi-tó a horgászati lehetőségeken felül strandolási és sportolási lehetőségekkel várja a turistákat. A tavon nyílt vízi fürdőhely üzemel, valamint közvetlen szomszédságában helyezkedik el az Orfűi Aquapark, melynek területéről az egyik legszebb panoráma várja az ideérkezőket. A Pécsi-tavon került kialakításra a település két legjelentősebb vízi sport létesítménye, az Aktív Víziturisztikai Központ, valamint a Vitorlás telep. A két komplexum olyan népszerű és látványos sportágaknak ad otthont, mint a szörfözés, a kajak-kenu, a sárkányhajózás, a vitorlázás, valamint a modellvitorlás sport. A tavon aktív sport- és versenyélet van, mindkét létesítményben intenzív utánpótlás nevelés folyik.

orfu_hu

Mecsek Gyöngyszemei: Orfű és környéke

A Mecsek és a Zselic „határán” egyszerűen megnyugtató kerékpározni. Nem csak azért, mert az út kettéosztja a két tájegységet, hanem azért mert szép és rendezett falvakat láthatunk utunk során.

DSCF0091albumbaÉn a 66-os útról Oroszlónál tértem le. 6 kilométer megtétele után értem el Kishajmás települést, mely közigazgatásilag a Sásdi Kistérségi Társuláshoz tartozik. Érdekesség, hogy információim szerint (és ennek szemtanúja is voltam) a helyi vegyesbolt és kocsma egy épületen belül van a polgármesteri hivatallal. Temploma 1906-ban épült az első írásos emlékek 1542-ből származnak. De a legelső emlékek egészen a római korig nyúlnak vissza.

Ha itt szeretne néhány percre vagy esetleg egy uzsonnára megpihenni a fáradt bringás, akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani a templom mögött lévő játszóteret. Ott található néhány fa árnyékában padok lelhetők fel.

A rövid pihenő után tovább álltam, s egészen a néhány kilométerre lévő Husztótra betértem. Husztót egy zsáktelepülés melyről szintén 1542-ből maradt ránk az első írásos emlék. Temploma 1868-ban épült Szent Teréz tiszteletére. Jöttömnek a templom volt a célja. S hogy miért? A bejárattól jobbra található szent kép miatt, mely névadóját ábrázolja egy csecsemővel a karjában, mely kuriózum a vidéken. Ezeket a falvakat fontosnak tartottam bemutatni a fent említett nevezetességek miatt mielőtt a főtémámra térnék.

Kovácsszénája felé vettem az irányt 5 km kerekezés után értem el következő állomásom, ahol szintén a tömzsi templom a község központja. De ez a település nem csak e miatt híres. Itt rendezik az egész hétvégés kerékpáros napot.  Ezen összegyűlik a DH-ok színe java, s egy színvonalas verseny keretein belül össze is mérik erejüket. De aki épp nem szeretne legurulni a hegyről annak ajánlom a horgásztavat.

Miután visszatértem az útra a rövid kalandozás után Abaliget felé vettem az irányt. S jött az első bringást próbáló emelkedő melyről le is kellett gurulni. S ez azért fontos, mert a lejtő alján van a kereszteződés, melynél balra fordulva érhetem el a barlangjáról elhíresült falut. Amint elhagytam az Abaliget táblát rögtön szembe ötlött, hogy milyen rendezett kis üdülő falu ez a hely. A falu közepén jobbra fordulva már tekernem sem kellett, hogy meglássam a szépen karban tartott fürdő és csónakázó tavat (a fürdésért nem a csónakázásért viszont fizetni kell). Az út porát lemosni kívánó drótszamarasoknak ajánlom a fürdőzést is. És természetesen a cseppkőbarlangot, mely a Mecsekben egyedül álló és egyik ékköve Baranya megyének. A bőr egér rajongók si megtalálhatják kedvükre valót (és természetesen a többiek is), hisz a barlang közvetlen közelében található a Denevér múzeum. Végezetül a pecások figyelmét hívnám fel arra a tényre, hogy két tó található Abaligeten, melyből az egyikbe belógathatják a csalijaikat.

Végső úti célom felé vettem az irányt, mely Orfű volt. A falu végén balra kanyarodva miután leküzdöttem a 9 %-os emelkedőt rövid pihenőt tartottam Hármaskeresztnél melyet 1802-ben emeltetett Joseph Matenheim molnár. Érdemes a szántóföld szélére kiállni, hisz gyönyörű panoráma tárul szemünk elé. Ezután következett az út egyik legkellemesebb szakasza, hisz le kell gurulni Orfűre (Figyelem a domb alján kereszteződés melynél stop tábla van!). Orfű igazi paradicsomi „sziget” lehet a kikapcsolódásra vágyók számára: tavasszal a Medvehagyma fesztivál várja az érdeklődőket. Majd a strandszezon kezdetével a víz szerelmesei sem maradnak tétlenül. Kajakozásra, úszásra vagy egy aquaparki kalandra is lehetőség nyúlik. De érdemes felkeresni a környékbeliek által igencsak közkedvelt szabad strandot is, vagy a tó túlvégén az úgynevezett „kis-tó strandot mely ugyan fizetős, de lehetőség nyílik a falmászásra is többek közt. Ha a kedves vendég/nyaraló/túrázó megunta a vizet, akad még látni való, hisz minden korosztály számára izgalmas lehet a már említett medvehagyma fesztivál otthonul szolgáló egész évben nyitva tartó Kemencés udvar. Akit pedig érdekel az megismerkedhet a liszt készítés rejtelmeivel a Malom múzeumban. És ha már arra járnak mindenképpen nézzék meg a néhány percre található víznyerő helyet, mert szemet gyönyörködtető látványban lesz részük. És ha már a szemnél tartunk: ha még van energiájuk látogassák meg az Orfűi kilátót, ahonnan az egész települést be lehet látni.

Képalbumért katt